Sala HAL
Audiovisual i nou mil·lennien Español

in English

Sala HAL era una cicle de projeccions i concerts dedicat a l'audiovisual del nou segle XXI. Portava el nom de HAL, l'ordinador de 2001, una odissea de l'espai, símbol de la poderosa tecnologia del nou mil·lenni.

Sala HAL convidava a visionar, escoltar i reflexionar sobre l'audiovisual experimental i de creació. S'adreçava als professionals i estudiosos i, en general, al públic que estima les produccions alternatives i innovadores.

Organitzada per l'Institut Universitari de l'Audiovisual en col·laboració amb la Fundació Phonos, Sala HAL va celebrar, de 1994 a 2000, un total de 44 sessions, cadascuna documentada amb el corresponent butlletí:


Cliqueu la icona per obtenir el butlletí


17 de novembre de 1994
Art Futura'94 - Alain Renaud

Sala HAL s'inaugura amb la projecció de la selecció Art Futura'94 presentada pel seu director Montxo Algora, amb la intervenció del filòsof Alain Renaud, que reflexiona sobre les noves imatges i la seva significació.

15 de desembre de 1994
Concert Phonos

En el marc de la col·laboració amb l'IUA, la Fundació Phonos inicia una nova etapa de les seves activitats. Un aspecte d'aquesta col·laboració es fa públic a la Sala HAL amb aquest primer concert.

19 de gener de 1995
Cinema Experimental - Eugeni Bonet

Primera trobada de Sala HAL amb el cinema experimental. Eugeni Bonet, reconegut expert en la matèria, presenta una selecció d'obres de dos autors clàssics: Oskar Fischinger i Len Lye.

16 de febrer de 1995
Entorns Virtuals - Monika Fleischmann

La proposta més agosarada de l'audiovisual digital consisteix a convertir les imatges en entorns virtuals en els que submergir-se. Monika Fleischmann presenta les realitzacions virtuals del GMD d'Alemanya.

16 de març de 1995
Concert Phonos: SONUS

Sala HAL presenta un concert a càrrec del Departament d'Electroacústica i d'Informàtica Musicals SONUS, del Conservatori de Música de Lió.

20 d'abril de 1995
Art per ordinador? - Brian Reffin Smith

Sala HAL es qüestiona la categoria artística de les obres fetes amb ordinador. Per això convida Brian Reffin Smith, un artista que treballa amb l'ordinador i que alhora es distingeix per la seva crítica a aquest tipus d'obres.

18 de maig de 1995
Pioners de l'animació - Emilio de la Rosa

Sala HAL rememora els primers cineastes que van manipular els fotogrames per crear la il·lusió del moviment. La sessió comprèn la projecció d'obres de Chomón, Cohl i McCay, i una conferència a càrrec d'Emilio de la Rosa, expert en història de l'animació a Espanya.

15 de juny de 1995
Lluís Callejo - Vol ad Libitum

Sala HAL presenta un concert a càrrec del grup instrumental Vol Ad Libitum. La sessió, que té lloc en el marc del festival SONAR, està dedicada a la memòria de Lluís Callejo, pioner de la música electroacústica a Espanya.

19 d'octubre de 1995
Art Futura'95 - Derrick de Kerckhove

Sala HAL inaugura el curs 1995-96 amb la projecció de la selecció del festival Art Futura'95 i una conferència de Derrick de Kerckhove, reconegut expert en les noves formes de comunicació i d'expressió.

16 de novembre de 1995
Antoni Muntadas

Sala HAL dedica la sessió a un dels creadors audiovisuals catalans de més prestigi internacional, Antoni Muntadas. La seva obra comprèn una àmplia varietat de continguts i de formats.

21 de desembre de 1995
Concert Phonos - Orquestra del Caos

Sala HAL presenta l'Orquestra del Caos tocant la composició "Veig caos" de Joan Sanmartí, una de les composicions realitzades gràcies a les beques per la creació audiovisual i musical atorgades el 1995 per l'IUA i la Fundació Phonos.

18 de gener de 1996
Goya - Emilio Casanova, Rafael Argullol

Aquest any es commemora el 250 aniversari del naixement d'un pintor universal: Francisco de Goya. Sala HAL ho celebra amb la projecció de 'Pintar hasta perder la cabeza', una video-opera d'Emilio Casanova, i amb una conferència de Rafael Argullol.

18 de febrer de 1996
Cinema convulsiu (Tony Conrad, Paul Sharits)

Projecció de dos films representatius d'un període de renovació radical del cinema experimental: 'The Flicker' de Tony Conrad i '3rd Degree' de Paul Sharits, presentats per Eugeni Bonet.

21 de març de 1996
Concert Phonos - Quartet Frullato

Sala HAL presenta sis estrenes musicals en un concert per a instruments antics amb dispositius electrònics a càrrec del quartet de bec Frullato.

18 d'abril de 1996
Art i Matemàtiques visuals - Michele Emmer

Sala HAL explora el contacte entre matemàtiques i art amb una conferència de Michele Emmer, un dels experts mundials en aquest tema, i la projecció de dos films seus.

16 de maig de 1996
Arrels del documental - Mercè Ibarz

Sala HAL projecta tres clàssics del cinema documental i experimental: 'A propos de Nice', 'Las Hurdes', 'Tierra sin pan' i 'Meshes of the afternoon', presentats per Mercè Ibarz.

16 de juny de 1996
Produccions de l'IUA - Jean-Louis Comolli

Sala HAL presenta un conjunt de peces audiovisuals i musicals produïdes durant el curs 95-96 a l'IUA i als Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra. Conferència a càrrec del director francès de documentals Jean-Louis Comolli.

31 d'octubre de 1996
Art Futura'96 - Tom Evans

Sala HAL inaugura el curs 1996-97 amb la projecció del video show Art Futura'96 i una conferència de Tom Evans, fotògraf i expert europeu en educació dels mitjans digitals.

31 de gener de 1997
Art a l'era electrònica - Kònic Thtr

Dins del congrés internacional 'Art en l'era electrònica', dirigit per Claudia Giannetti i organitzat pel Goethe-Institut de Barcelona i la Diputació de Barcelona, Sala HAL presenta "OOZE" de Kònic Thtr.

27 de febrer de 1997
Centre de creació Pierre Schaeffer - Pierre Bongiovanni

El Centre International de Creació Video Pierre Schaeffer és un lloc excepcional on els autors disposen de residència i d'equipaments per a realitzar les seves obres. El seu director, Pierre Bongiovanni, presenta alguna de les produccions del centre i reflexiona sobre la necessitat de l'experimentació.

20 de març de 1997
La flauta de bec i l'actualitat - Joan Izquierdo

Sala Hal presenta un concert de música electroacústica interpretat pel flautista de bec Joan Izquierdo, precedit per una conferència del mateix intèrpret on parla de les diferents obres del concert.

20 d'abril de 1997
Arts interactives - Roy Ascott

El professor Roy Ascott, director del Centre for Advanced Inquiry in the Interactive Arts i renombrat especialista en aquest camp, presenta diverses produccions rellevants i fa algunes reflexions sobre el futur de les arts interactives.

22 de mayo de 1997
Val del Omar - Victoria Fonseca

Sala HAL rememora José Val del Omar, un dels cineastes espanyols més singulars, projectant la seva trilogia 'Tríptico elemental de España'. Presenta la sessió Victoria Fonseca, directora de la Filmoteca d'Andalusia.

19 de juny de 1997
Veure els sons - Toru Takemitsu

Aproximació al compositor japonès Toru Takemitsu, autor d'obres com 'November steps' o la música per la pel·lícula 'Ran' d'Akira Kurosawa. Condueix la sessió el músic Teruyoshi Kamiya acompanyat per la pianista Mine Kawakami.

30 d'octubre de 1997
Art Futura'97 - Manuel Castells

Sala HAL inaugura el curs 1997-98 amb la projecció de la selecció del festival Art Futura 97 i una conferència de Manuel Castells, sociòleg de renom internacional i analista de la societat de la informació.

26 de novembre de 1997
Telemàtica i telepresència - Eduardo Kac

Sala HAL presenta Eduardo Kac, autor d'una gran varietat d'obres amb l'ús de la tecnologia i que, darrerament, treballa a la xarxa experimentant la telepresència.

18 de desembre de 1997
Produccions IUA 1996-1997

Sala HAL presenta un conjunt de produccions realitzades durant el curs 1996-97 a l'IUA i als Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra.

22 de gener de 1998
Música visual - Joran Rudi

Sala HAL presenta un concert de Música visual que consisteix a animacions per ordinador musicals del Norway Net of Technology, Acoustics and Music (NoTAM) i la participació del seu director Joran Rudi.

26 de febrer de 1998
Músiques electròniques

Sala HAL presenta un concert amb set peces musicals produïdes durant 1997 per estudiants i professors de l'IUA.

25 d'abril de 1998
Sinew Kwintet

Sala HAL presenta una conferència i un concert a càrrec del Sinew Quintet. Aquest quintet és l'ampliació del Sinew Trio holandès amb dos convidats que toquen el saxo i la bateria.

18 de juny de 1998
Cinema calculat - Eugeni Bonet

Sala HAL presenta films pioners en l'estil no narratiu, arrelats en el cinema abstracte i que són el punt de partida de les propostes contemporànies realitzades per ordinador que fugen de l'habitual realisme. Selecció de films i conferència a càrrec d'Eugeni Bonet.

21 d'octubre de 1998
Siggraph'98 - Javier Echeverría

Sala HAL inaugura el curs 1998-99 amb la projecció d'una selecció de Siggraph'98 i una conferència de Javier Echeverría, filòsof, matemàtic i estudiós del ciberespai.

19 de novembre de 1998
DAFX'98 Concert

Sala HAL presenta un concert de música experimental dins del marc del I Congrés Internacional d'Efectes Digitals d'Àudio DAFX'98, organitzat per l'IUA.

17 de desembre de 1998
Interactius produïts a l'IUA

Sala HAL presenta set interactius produïts a l'IUA. La presentació és realitzada pels mateixos autors, amb els quals té lloc un debat.

21 de gener de 1999
Simfonia Diagonal

Sala HAL presenta 'Simfonia Diagonal', una sèrie de curtmetratges de l'avantguarda europea. Presenten la sessió Paolo Pachini i Roberto Doati, dos dels autors de l'experiència.

25 de febrer de 1999
L'altaveu ben temperat

En el 50è aniversari de la "música concreta", Sala HAL presenta un conjunt de peces musicals realitzades per estudiants del Màster en Arts Digitals de l'IUA.

25 de març de 1999
Vida artificial - Technosphere - Gordon Selley

Sala HAL mostra TechnoSphere, una experiència de "vida artificial" pionera a Internet, presentada per un dels seus autors, Gordon Selley.

15 d'abril de 1999
Conlon Nancarrow - Julio Estrada

El compositor Julio Estrada presenta la vida i obra del músic nord-americà Conlon Nancarrow a través de la projecció de "Mil dedos", una metàfora de les músiques per a pianos mecànics.

20 de maig de 1999
L'autor digital - Adriano Abbado

Sala HAL presenta Adriano Abbado, artista italià creador d'imatges, animacions, interactius... i estudiós de les correspondències entre imatges i sons.

17 de juny de 1999
Produccions de l'IUA

Sala HAL presenta quatre produccions realitzades durant el curs 1998-99 en el marc de l'IUA.

16 de desembre de 1999
The Story of Computer Graphics

Sala HAL presenta "The Story of Computer Graphics", un documental sobre els 50 anys d'evolució de la tecnologia digital dedicada a la visualització, amb la intervenció dels tècnics, artistes, visionaris i productors més rellevants.

22 de febrer de 2000
Siggraph'99

Sala HAL presenta una compilació de l'IUA amb les millors animacions per ordinador del SIGGRAPH 1999 que s'ha celebrat a Los Angeles.

23 de març de 2000
Wax - David Blair

David Blair és un cineasta independent autor, entre altres films, de 'WAX or the Discovery of Television Among the Bees'. Des de 1994, aquest film també es pot veure a Internet en una experiència pionera que ha esdevingut de culte.

25 de maig de 2000
Norman McLaren, dibuixant del moviment

Sala HAL presenta una selecció de films de Norman McLaren, cineasta reconegut internacionalment pels treballs realitzats al National Film Board of Canada.Butlletins editats per Xavier Berenguer
amb la col·laboració d'Anna Escoda i Joana Clotet