Belltall el trobem a cavall d’una de les serres dels altiplans de la Segarra, situat sobre una carena espuntada, orientada de Sud-Est cap a Nord-Oest, que fa de línia divisòria al capdamunt de dos vessants oposats de la mateixa serralada, l’un que recull les aigües de la banda de ponent, cap a La Cirolla i El Maldenell, i l’altre que recull les del vessant oriental cap a la Teulera i El Boixeró. Totes aquestes rases o torrents, més que no pas rius, són afluents del riu Corb.

El terme forma part, per tant, de l’anomenada Vall del Corb, encara que en la seva part alta. Això vol dir que ens hem de situar dins de la conca del riu Corb, vessant contrària de la Conca de Barberà.

Administrativament parlant, Belltall és inclòs al municipi de Passanant i Belltall, a la comarca de la Conca de Barberà, i a la província de Tarragona. És partit judicial de Valls, diòcesi de Tarragona i arxiprestat de Sant Martí de Maldà.

L’extensió del terme és de 952 ha. La cota més alta és a 800 m. sobre el nivell del mar, i la més baixa a 700 m. d’altitud. Limita, al Nord, amb els termes de Ciutadilla, Guimerà, i Passanant; a l’Est, amb els de Glorieta i Forès; al Sud, amb el de Solivella; i a l’Oest, amb el de Rocallaura.

El clima, en general, és mediterrani, però amb moltes particularitats que en són ben pròpies. Les temperatures acostumen a ser baixes durant els llargs hiverns, molt sovint sota zero a les nits; temperades a l’estiu, amb les tardes fresques a causa de la Marinada que no deixa de bufar pràcticament ni un sol dia.

Pel fet de ser un lloc enlairat, i sense cap tipus d’obstacles orogràfics, els vents hi toquen tots amb força intensitat, sobretot el Serè i el Llevant, sense deixar però en segon terme la Marinada ni la Tramuntana. La pluviositat i les precipitacions hi són escasses; per això l’aigua no hi és gens abundant.

La vegetació natural i els boscos, juntament amb les terres ermes, ocupen aproximadament un 15% de l’extensió del terme; la resta és dedicada al cultiu eminentment de secà: els cereals. Algunes terres -racons, puntes, feixonets, estrets…- resten ermes perquè no hi pot entrar la maquinària motoritzada a causa de l’orografia del terreny. Tant la flora com la fauna han estat aquí com arreu prou malmeses. La crema dels marges i rostolls, i sobretot l’aplicació de pesticides, herbicides i plaguicides en els conreus, són la causa directa d’un trencament d’un equilibri ambiental, ja de per si fràgil.

L’activitat econòmica principal és el conreu i la producció de cereals, en especial de l’ordi. El conreu i la producció d’alls també han ocupat un lloc destacat dins l’economia del poble, molt estimats en altres comarques per la seva qualitat i per a llavor de sembrar. Conreus tots ells de secà. L’aviram i els conills també són part important de l’economia d’algunes famílies.

El mercat principal on s’abasta la població és Tàrrega. Altres llocs d’activitats comercials diverses són Montblanc, Ciutadilla, Solivella, Sarral, Valls…

Extret del llibre “Belltall”
de J. Miró Torres & J. M. Sans i Manasanch
Publicacions Alt Camp, Passanant, 1991

Web de Xavier Berenguer