daguerrotip de Charles Darwin (1809-1882)
|
|
Charles Darwin
Charles Robert Darwin va néixer el 12 de febrer de 1809 a Shrewsbury, a l'oest d'Anglaterra. Va estudiar a l'escola del poble fins als nou anys i després a l'internat del Dr. Butler (Schrewsbury School) fins als setze. Des de petit es va interessar per la geometria d'Euclides, pels problemes de ciències naturals, per la pintura i per la música. No era un estudiant brillant, sinó que se'l considerava un somniador, ell preferia col·leccionar animals, ous, minerals, vegetals i llegir llibres sobre naturalesa. Durant l'últim any d'escola, el seu germà gran el va iniciar en els fonaments de la química.
Als setze anys, el seu pare el va enviar a estudiar medicina a la Universitat d'Edimburg, però no va aconseguir adaptar-se, totes les assignatures li semblaven avorridíssimes excepte la química. Gràcies a William MacGillivray, ornitòleg i conservador del Museu d'Història Natural, el seu interès es va dirigir amb més força cap a la zoologia, especialment cap als mol·luscs i altres animals marins. Un llibre que va marcar profundament la trajectòria de Darwin va ser "Natural Theology or Evidences of the Existence and Attributes of the Deity collected from the Appearances of Nature" publicat el 1802 pel teòleg William Paley. En aquest estudi es contradeien les idees de JEan Lamarck i Erasmus Darwin (avi de Charles Darwin).
Quan el pare de Darwin es va convèncer de què no seria metge el va enviar al Christ's College de la Universitat de Cambridge amb el propòsit de què estudiés teologia i esdevingués pastor de l'església anglicana. A la mateixa universitat estudiava el seu cosí William Darwin Fox, el qual el va introduir en l'estudi de l'entomologia. Aquí van començar els seus estudis biològics, desenvolupant l'hàbit de la investigació. Un dels esdeveniments més importants en la vida de Darwin va tenir lloc entre 1831 i 1836. Va ser un dels 75 investigadors de l'anomenada "Expedició d' H. M. S. Beagle", que viatjarien per tot el món a bord d'un vaixell. Darwin va embarcar a Plymouth el 27 de desembre de 1831 i va tornar a Anglaterra el 2 d'octubre de 1836. Durant el viatge va visitar Tenerife, les illes Cabo Verde, la costa brasilenya, Montevideo, Buenos Aires, Xile, Perú, Galápagos, Tahiti, Nova Zelanda, Australia, Tasmània, Brasil, les Azores... Durant aquest viatge Darwin va poder estudiar molts aspectes diferents de la geologia i la biologia en punts remots del planeta. Quan va tornar a Anglaterra es va dedicar a classificar i estudiar tot allò que havia anat recopilant. El 1837 comença a compondre un primer llibre de notes sobre la "transmutació de les espècies". I el 1838 descobreix el mecanisme principal de l'evolució: la selecció natural. Així doncs, entre 1837 i 1838 Darwin va elaborar la teoria de l'evolució en unes 900 pàgines de notes. Durant aquests anys va escriure i revisar tot el que es publicava sobre l'expedició H. M. S. Beagle.
Darwin es va casar amb la seva cosina Emma, la qual qüestionava contínuament els estudis de Darwin degut a la seva convicció religiosa. Van ser un matrimoni feliç que va tenir deu fills. Dos anys després d'haver tornar a Anglaterra va començar a experimentar els símptomes d'una malaltia que no l'abandonaria fins als final dels seus dies. Tenia malestar d'estómac, vòmits, mal de cap, debilitat muscular, convulsions,marejos, calfreds, erupcions a la pell i alteracions cardíaques. No es coneix exactament la naturalesa de la malaltia que va limitar al mínim les hores de treball i investigació del científic.
Pel que fa als seus llibres, va desenvolupar amb molta rapidesa idees evolucionistes que acumulava en quaderns de notes. L'eix central van ser els fets referents a la formació i transformació dels animals domèstics i les plantes. Amb l'objectiu de resoldre el problema del mecanisme de l'evolució va començar estudiant la formació de races en els animals domèstics i les plantes cultivades. Així doncs, va pensar que la "selecció" devia ser la clau en la formació de noves espècies, però no trobava en la naturalesa una força que actués de la mateixa manera que la selecció realitzada per l'home. Darwin va trobar la solució en la lectura casual de "Ensayo sobre la población", de R. Malthus, va aplicar el concepte de lluita per l'existència al regne animal i vegetal i va deduir que les variacions que es produeixen en els individus d'una espècie tendirien a conservar-se en els seus descendents en el cas de ser favorables, per què a la llarga seran eliminats els individus menys adaptats al medi. Darwin va elaborar la primera teoria de l'evolució com a argument coherent en un breu esquema de tant sols 35 pàgines que al cap de quinze anys es va convertir en un llibre de 231 pàgines publicat quinze anys més tard. Aquesta primera publicació no va tenir cap mena de repercussió, va passar desapercebuda. Darwin va refer els seus escrits després de 23 anys de maduració i finalment va publicar "On the Origin of Species by Means of Natural Selection os the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life" (L'origen de les espècies). L'impacte va ser brutal, es van acabar tots els exemplars publicats. A partir d'aquest moment es va considerar Darwin el fundador de la teoria moderna de l'evolució.
La "Teoria de Darwin" es pot agrupar en dos grans camps, per una banda l'evolució en sí i les seves característiques ("Teoria de la descendència amb modificació" o "Teoria general de l'evolució") i l'explicació darwiniana del mecanisme mitjançant el qual es produeix l'evolució ("Teoria de la selecció natural"). La seva producció consta de 17 llibres i més de 150 articles. Va ser l'iniciador de la revolució en la història del pensament. Inicialment, el darwinisme va ser considerat un greu atac a la concepció cristiana del món. Darwin va contradir la creença en una creació individual i definitiva de cada espècie, i va introduir la idea de què els humans hem sorgit evolutivament d'acord amb els mateixos principis que regeixen la resta del món.
Els seus mèrits científics van ser reconeguts a tot el món i els honors es van succeir fins al moment de la seva mort, l'any 1882 als 73 anys. Darwin va ser enterrat al costat d'Isaac Newton a Westminster.
Fonts d'informació: Wikipedia http://www.monografias.com/trabajos5/darwin/darwin.shtml Moorehead, A. 1980 "Darwin. La expedición en el Beagle (1831-1836)", Edicions del Serbal, Barcelona. Strathern, P. 1999 "Darwin y la evolución", Siglo XXI de España, Madrid. Young, D. 1998 "El descubrimiento de la Evolución", Edicions del Serbal, Barcelona
Núria Tolós (AVD'08)
|