Institut Universitari de l'Audiovisual
Memorabilia 1994-2000
CAT  |  ESP   |  ENG

L'institut Universitari de l'Audiovisual (IUA) es va crear el 1994 en paral·lel amb l'establiment dels Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Curiosament, aquell mateix any (més o menys) es van fundar a Barcelona tres altres institucions catalanes digitalment avançades al seu temps: la Universitat Oberta de Catalunya, dedicada a l'educació,  Vilaweb, dedicada al periodisme, i Sónar, el festival de música electrònica. L'IUA cobria els aspectes de la formació, producció i investigació de l'audiovisual digital.

Gràcies a la confiança de l'aleshores rector Enric Argullol, l'IUA va començar les activitats en un entresòl de Rambles 32, davant de l'edifici dels Estudis. Xavier Berenguer dirigía l'àrea visual i Xavier Serra la musical.

Els mitjans digitals estaven aleshores en la prehistòria: Internet tot just començava a divulgar-se i molts estudiants no sabien res d'ordinadors (sic). Tot plegat condicionava la tasca de l'IUA, que havia d'afrontar les dificultats d'una tecnologia digital molt laboriosa i d'una certa lluita per la credibilitat.

Amb la incorporació de la Fundació Phonos, l'àrea musical de seguida va despegar. Per la seva banda, l'àrea visual va experimentar l'animació 3D a diferents nivells i va emprendre una línia de producció d'interactius culturals. Les dues àrees confluïen, entre altres activitats, en el Màster en Arts Digitals i les Beques de Creació Audiovisual.

Amb el temps, l'àrea musical es va constituir a part com a Grup de Tecnologia Musical i ha esdevingut un centre de recerca punter internacionalment.

Xavier Berenguer va dirigir l'IUA fins al 2000; a continuació el va dirigir Xavier Serra, Josep Blat i Paul Verschure. Amb el pes creixent de la tecnologia —en l'entorn i en els recursos— l'IUA va anar perdent la perspectiva original i, finalment, el juliol del 2007, es va disoldre.

L'acta del Consell de Govern de la UPF que ho va decidir fa constar: "L'IUA va ser creat a partir d'una iniciativa del professor Josep Gifreu amb la finalitat de portar a terme activitats d'innovació, experimentació i investigació en la producció i llenguatge audiovisual." Tanmateix, la iniciativa va partir del professor Xavier Berenguer. A més a més, a la declaració hi sobra la paraula 'llenguatge' i hi manca 'digital'.

Aquesta pàgina recull alguns materials de l'IUA del període 1994-2000.Logo d'Enric Satué
(1994)


Fulletó de presentació
(1994)


Pintar sobre aigua:
el duet audiovisual de la complementareitat


Article de John Whitney
per a la inauguració de l'Institut (1994)

Equip (1998)
De dalt a baix i d'esquerra a dreta:
Daniel Julià, Ricard Serra, Santi Fort, Carles Tomás, Ramon Loureiro, Narcís Parés, Xavier Serra, Anna Escoda, Roc Parés, Xavier Berenguer, Jordi Bonada, Joana Clotet, Jordi Moragues, Perfecto Herrera, Pere Freixa, Joan Ignasi Ribas i Eduard Resina.Ars modernisima


Comentari de Mercè Molist (2000)

Entrada al lloc web (1995)(1998)
CD-ROM

Dotze sentits

Poesia catalana d'avui
(1996)


CD-ROM

Joan Miró

El color dels somnis
(1998)

Cicle de sessions

Sala HAL

(1994-2000)

Pàgines de X. B.