Anys 50 - 60 del s. XX

Fotografies de Joan Miró Farnés (Belltall, 1919 – Barcelona, 1963)

 

Exposició organitzada per l’Associació de Veïns i Amics de Belltall
Agost 2010

El Joan de ca la Ció era el segon de sis germans: Pep, Carmeta, Miquel, Maria i Jaume.

De petit, ja manifestà la seva voluntat d’aprendre un ofici i no haver de fer de pagès, fet que el va portar a fer d’aprenent de pastisser, primer, i per poc temps, a Sarral i després a Montblanc.

Va ser aquí, amb 18 anys acabats de fer on, el 1937, s’enrolà en plena Guerra Civil amb l’exèrcit republicà. Com a integrant del bàndol perdedor es va veure obligat a servir set anys més a l’exèrcit franquista.

Amb 27 anys, refarà la seva vida. Se n’anirà a Barcelona. Hi farà de forner; l’ofici que havia après de petit. Es casarà amb Teresa Bargués (natural d’Artesa de Segre). Tindran dos fills, Joan Ramon i Maria Pilar. Morí el 1963. Només tenia 44 anys. Poc temps després, moriria la seva esposa, Teresa.

Va ser a Barcelona on Joan Miró s’interessà per la fotografia fins al punt que es muntà un laboratori fotogràfic de revelat a casa seva. La feina de forner la realitzava de nit. Dormia al matí, disposava normalment de la tarda per poder dedicar-la a la seva afició fotogràfica.

És, doncs, en la dècada dels anys cinquanta i fins la seva mort , l’any 1963, quan produirà la seva obra gràfica.

Fotos familiars, de Barcelona, de Belltall. Una petita selecció que correspon a Belltall és la que presentem en l’exposició. Són fotografies, instantànies, que ens mostren diferents moments del Belltall de mitjans del s XX. Feines de pagès, al tros i a l’era; la matança del porc, celebracions religioses com la processó de Corpus amb els nenes i nenes que havien fet la primera comunió; la benedicció de vehicles per Sant Cristòfol, el carrers, la gent, …. imatges que ens acosten a la vida d’aquell Belltall de mig segle enrere; proper en el transcurs del temps, però llunyà en la forma de vida de la seva gent.

Josep Miró Torres